Zonnepanelen schoon laten maken? • Verhoog uw rendement! | Dakbehoud
arrow_drop_up arrow_drop_down

Zonnepanelen schoon laten maken?

Verhoog blijvend uw rendement!

Op veel websites valt te lezen dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Er wordt dan beweerd dat het schoonmaken ervan niet nodig is, omdat de regen daarvoor zou zorgen.

Dit is een broodje aap verhaal. Regen verwijdert wel een deel van het vuil, maar toch is het verstandig om uw zonnepanelen regelmatig schoon te laten maken, omdat het u meer rendement oplevert.

U kunt het vergelijken met het niet wassen van uw auto of de ramen van uw woning of bedrijfsgebouw. Regen spoelt niet al het vuil weg en, zeker bij een auto, heeft het schadelijke gevolgen als de vervuiling uit de lucht/omgeving niet verwijderd wordt. Bij dit soort vervuiling kunt u denken aan de minuscule stoffen die in de lucht komen door de natuur zelf en door menselijke vervuiling. Voorbeelden zijn stoffen zoals CO2 uitstoot door industrie, autogebruik etc.

Bovendien kan er ook nog allerlei ander hardnekkig vuil op uw zonnepanelen zitten. Bladeren die op uw dak vallen kunnen bijvoorbeeld vastplakken aan de panelen of vlekken achterlaten. Ook kunnen er zich algen of groene aanslag vormen. Zelfs een flinke regenbui is hier niet tegen opgewassen.

"Het belangrijkste signaal dat uw zonnepanelen laten reinigen nodig is, is als de opbrengst van uw zonnepanelen terug loopt."

Bent u benieuwd wat reinigen van de zonnepanelen u oplevert?

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat het reinigen van jouw zonnepanelen niet met zachte doek of hoge druk maar met osmosewater gemiddeld 10% hoger rendement oplevert. TNO onderzocht dit al in 2003. In 2018 hebben verschillende grote landelijke leveranciers van zonnepanelen ook zelf onderzoek gedaan waaruit dezelfde conclusie naar voren kwam.


Steeds meer installateurs bieden onderhouds- contracten aan hun afnemers waarbij ook het reinigen een vast jaarlijks terugkerend onderdeel is. Door ook de reiniging jaarlijks in te plannen helpt u ernstige mankementen te voorkomen die mogelijk tot hoge kosten leiden.


Voorbeelden:

Vuilophoping

Stof

Vogelpoep

Werkwijze Dakbehoud Nederland


 • 1000 zonnepanelen per dag

Wij kunnen gemiddeld 1000 zonnepanelen per dag reinigen dankzij onze specialistische apparatuur en onze professionele vakmensen.


 • Warm osmosewater 

Uw zonnepanelen worden met warm osmosewater en zonder speciaal reinigingsmiddelen gewassen. Wij werken als een van de weinige partijen met warm osmosewater (40 graden). Dit maakt beter schoon en zorgt ervoor dat er geen sporen achterblijven. Bovendien is het beter om met warm water te werken. Bij koud water is er namelijk een risico op een temperatuurschok voor de zonnepanelen. 


Er worden geen reinigingsmiddelen gebruikt, omdat die vaak milieubelastend zijn en bovendien schade aan de zonnepanelen kunnen veroorzaken. 


 • Specialistische apparatuur

Wij beschikken over het juiste gereedschap en de vakkennis om het schoonmaken van de zonnepanelen op een veilige, vakkundige en efficiënte wijze te kunnen uitvoeren. Wij werken bijvoorbeeld met zelfroterende borstels waardoor de druk op het zonnepaneel gelijkmatig verdeeld wordt. Uiteraard betreft dit een zachte borstel om zo uw zonnepanelen niet te beschadigen.


Verder kunnen er door onze unieke werkstations twee personen tegelijkertijd werken. Dit houdt in dat zij de watertoevoer vanaf het dak kunnen regelen. Zo hebben zij goed zicht op de waterdruk. Als deze bijvoorbeeld te hoog is, kunnen dit beschadiging opleveren en zullen de zonnepanelen minder goed werken.


Daarnaast weten we precies welke middelen we niet moeten gebruiken om uw zonnepanelen schoon te maken. Vaak, wanneer mensen ze zelf gaan reinigen, gebruiken zij bijvoorbeeld bijtende schoonmaakmiddelen of reinigen ze op de verkeerde manier. Zelf schoonmaken is daardoor minder goed dan wanneer professionals het uitvoeren.

 • Jaarlijks

Uw zonnepanelen laten reinigen door Dakbehoud Nederland betekent dat we ze een keer per jaar goed schoonmaken. U kunt zelf aangeven wanneer u prettig vindt, maar ook kunnen wij de beste tijd ervoor aangeven. Het beste is om aan het begin van de lente uw panelen schoon te hebben.

Vrijblijvende offerte ontvangen?

Wilt u ook een gratis en vrijblijvende offerte ontvangen voor het volledig duurzaam reinigend onderhoud van uw daken en uw PV-installatie in het bijzonder?

Wij bieden u graag een offerte op maat. Om u direct de juiste aanbieding te kunnen doen hebben wij de volgende informatie van u nodig:

 • Het aantal zonnepalen?
 • Hoe hoog is het gebouw waarop de zonnepanelen geplaatst zijn?
 • Liggen de zonnepanelen op verschillende niveau’s van het dak?
 • Kan het dak bereikt worden via een trapopgang aan de binnenzijde van het gebouw?
 • Zijn er actuele foto’s beschikbaar waarop de ligging én de huidige vervuiling zichtbaar is?
 • Waaruit bestaat de vervuiling op de zonnepanelen (atmosferische vervuiling, vogel uitwerpselen, stof)?
 • Gaat het om een éénmalige reinigingsbeurt of zou er sprake kunnen zijn van een onderhoudscontract?
 • Is het mogelijk om op het eigen terrein van het object te komen met onze bedrijfsauto en aanhanger of is het noodzakelijk onze bedrijfsmiddelen op een openbaar trottoir te plaatsen voor de uitvoering van de werkzaamheden?


Vraag direct een offerte aan:

We gebruiken cookies